Őszi értékelés – Serdülő II. osztály

A 2021-2022-es szezon első szakasza lezárult utánpótlás csapataink számára. Serdülő II. osztályban szereplő csapatunk teljesítményét értékelte Papp Márk, vezetőedző.

Papp Márk: “Az idei szezonban a csapatom gerincét azok a 2004-2005-ben született játékosok adták, akik az ETO-SZESE besorolása alapján a serdülő másodosztály megmérettetéseihez szükséges képességekkel rendelkeznek. Hozzájuk csatlakoztak az U16-os csapatban játszó 2006-os születésű játékosok. Egy teljesen új csapatot kellett formálni a különböző korú játékosokból, akik majd fel tudják venni a küzdelmet a jóval rutinosabb ellenfelekkel szemben, mint például a Várpalotai BSK vagy a Csepel DSE. A nyári alapozó edzéseket már július 27.-én elkezdtük, hogy a rajtra kiváló állapotba kerülhessünk. A felkészülést huszonöt játékossal szerettem volna elindítani, ez volt a tervezett létszám. Az első héten már kezdetét vették a nehézségeink azzal, hogy jó pár játékos már el sem kezdte az edzéseket, hiszen a nyári szünetben hatan felhagytak a kézilabdázással. Volt olyan játékos, aki a tanulmányaira szeretett volna nagyobb hangsúlyt fektetni és a sport már nem fért bele a napirendjébe, de olyan is, aki másik sportágban próbál helytállni. A felkészülés nem ment zökkenőmentesen, a sok hiányzó megnehezítette a dolgunkat. Kevés volt a teljes létszámú edzés, a játékosok a nyaralások és a diákmunkák miatt sokszor távol maradtak. 2021. augusztus 16 -27. között edzőtábort szerveztünk. A kezdésként megtett felmérések összegzése után az állóképesség (aerob)- erőfejlesztés, törzserő-Core izmok, lövőerő, dinamikus láberő fejlesztést tűztem ki célul az első hetekre. A labdafogás sem maradt el hiszen rögtön két edzőmérkőzést játszottunk, előbb a Budai Farkasok, majd a Haladás VSE ellen. A tervezett edzésmunkát sikerült elvégezni és nagy reményekkel vághattunk neki a szezonnak. A bajnokságban viszont már nem tudtuk megvalósítani az eltervezett célkitűzéseinket, miszerint minél több meccsen győztesen jöjjünk le a pályáról. Az őszi fordulókat követően tizenegy mérkőzésből mindösszesen csak egyet sikerült megnyerni.

 

Ez mire vezethető vissza? Nagyon nehezményezem a rendszeres edzéslátogatás és a motiváció hiányát. A gyakori hiányzások miatt sok esetben kényszerülök felülírni a tervezetemet az aznapra, hiszen vagy nincs elegendő mezőnyjátékos, vagy nincs kapus az edzésen, így a taktikai- technikai kvalitások aligha formálhatóak. A félév során további két játékos fejezte be kézilabda pályafutását. A lejátszott meccsek többségénél kedvezőbb eredmény születhetett volna, ha a taktikai utasításoknak megfelelően a már kialakított helyzeteket ki is használjuk. Tíz- húsz gólos különbségek születtek a dekoncentráltság talaján úgy a ziccer helyzetekben, mint a bűntető dobásoknál is. Kijelenthetem, hogy esetünkben ugyan több ellenfél testsúly-testmagasság fölényével is küzdöttünk, de a vereségek sorozatát nem a korosztálytól elvárható képességek elmaradása, hanem az erre a korcsoportra némileg jellemző figyelmetlenség és motiválatlanság okozta. Az ezzel kapcsolatos elégedetlenségemtől elvonatkoztatva szeretném kiemelni, hogy több olyan támadásbeli figurális játékot tudtak a fiúk elsajátítani, amit mostanra már magabiztosan alkalmaznak.
A mezőnyjátékosok közül Deé Lászlót emelném ki, aki, habár hullámzóan, de a góllövésben jeleskedett, hiszen kilenc mérkőzés során ötven gólt szerzett csapatunknak. Edzésmunkáját illetően dicséret illeti Farkas Bencét, bízom benne, hogy a következő félévben nagyobb hatékonysággal tudja befejezni a helyzeteit, úgy ahogy azt a gyakorlások során is bizonyítja.

 

 

Kapusainknak, Hegyi Balázsnak és Balogh Bálintnak sem volt könnyű dolga a védekezés hiányossága miatt, de több meccsen is voltak sikeres periódusaik a kiugró gólkülönbség csökkentésére. A második félév elején a védekezés hatékonyságának és agresszivitásának növelésére szeretnék hangsúlyozottan tréningezni. Mindemellett az állóképesség fejlesztésére is fókuszálnunk kell. 

Feladatomnak tartom a következő félévre vonatkozóan is, hogy fenntartsam az érdeklődést és növeljem a motivációt a kézilabda iránt. Ezúton kérem a kedves Szülőket is, hogy a tanulmányok mellett a rendszeres edzéslátogatásban is támogassák gyermekeiket!

Kellemes karácsonyi ünnepeket és sikerekben, gólokban gazdag, boldog új évet kívánok!
Hajrá ETO-SZESE!”