„ A nagy erő, nagy felelősséggel jár”

 

Ez a szuperhős filmekből (Pókember) vett idézet kísérte végig az utunkat. Az erőt behelyettesíthetjük a tehetség szóval. Tehetségeink éltek azzal a lehetőséggel, amit az (kézilabdás) élet felkínált nekik.

Első helyen végeztünk. Csúcseredmény utánpótlás szinten az újkori ( 2011, az ETO megszűnése, és az Egyetem szerepvállalása óta ) győri férfi kézilabdázásban. 

Célként- ahogy az elmúlt években- fiatal játékosaink folyamatos fejlődésének biztosítása mellett, az eredmények tekintetében az előre lépést tűztük ki. Fiatal játékosaink most is két ( többen három) bajnokságban méretették meg magukat. Az ifjúsági első osztály nyugati csoportjában, és az NBII felnőtt észak-nyugati csoportjában. Plusz a csapat magja az NBI/B felnőtt bajnokságában is szerepelt.

2021/2022

Végre egy teljes szezon, aminek meg is lett az eredménye.

14 csapatból 8 NBI ( ebből 3 elit, kiemelt akadémia: NEKA, BFKA-Balatonfüred, BFKA-Veszprém) 4 NBI/B, 2 NBII-es felnőtt csapattal rendelkező klub alkotta a mezőnyt. Isti góljai. Ismét az élbolyban van góljai számával (150 gól/25 mérk.) Több is lehetne, de a bajnokság vége felé, az utolsó fordulókban már keveset játszattam. A büntetőket is inkább sérülésből visszatérő játékosokkal dobattam (Kadocsa, Lukács, Czirják), vagy akinek egy kis önbizalmat kellett „csöpögtetni”. Lehet, hogy elvettem tőle egy gólkirályi címet, de ismerem annyira, ezen nem fog sokat rágódni. Annál intelligensebb.

Országos Ifjúsági Bajnokság. Elődöntő. Döntő.

  1. június 11-12 . Szigetszentmiklós

Nyertünk. Győztünk. Királyok lettünk !

Olyan mentális erőről tettek bizonyságot a játékosaink, amivel az egész kézilabdás társadalom – annak is az utánpótlás része – elismerését kivívta.

Nekem nem az első helyezés volt a lényeg. Azt az élményt, amit ebben a két napban tudtunk a szülőknek, klubvezetésnek, támogatóknak nyújtani, azt nem lehet megfizetni. Nem ezen a két napon volt a hangsúly. Az egész éves munka, az idáig vezető út volt a fontos !. Számomra a közösség építés volt a legnagyobb kihívás. Úgy érzem sikerült. Sikerült egy olyan csapatkohéziót kialakítani, ami az eredményesség oldalán is megmutatkozott. Ifi 1. hely, MEFOB 1. hely, NBII 3. hely. Ezeket az eredményeket „el kell adni”!!

NBII

A tavalyi második hely után idén a harmadik pozíciót sikerült elérni. Akkor a Komárom, idén az Ajka, és a Veszprémi KKFT előzött meg minket. Ez az eredmény számomra ugyanolyan értékkel bír mint az ifi bajnokságban elért eredmény. Miért ? A felnőtt csapatunk érdekében itt keveset vagy alig játszottak top játékosaink. Sérülés veszély, kiégés, forma hanyatlás. Ezeket kellett elkerülni azoknál, akik meghatározó szerepet töltöttek be mindhárom csapatnál. ( felnőtt NBI/B, felnőtt NBII, ifjúsági 1. osztály. ). Ez eddig sem okozott gondot nálunk, hisz több szerepet, több játékidőt, nagyobb felelősséget kaptak más játékosok. Vékony, Herkovits, Hős-Nagy, Molnár, Gaál és Szabó voltak azok, akik 1999-es születésűként, az utolsó évadjukat játszhatták ebben a bajnokságban. Ők voltak az „öreg” játékosaink. Hős-Nagy és Szabó év közbeni távozásával jócskán megcsappant a csapat potenciája, rutinja. Fiatalabb játékosaink igyekezték őket pótolni, több-kevesebb sikerrel. A szezon csúcsa az itthoni Ajka elleni rangadón elért egy gólos siker volt.

 

 

A sikerünknek több összetevője volt. Véleményem szerint az alábbi feltételek kellettek ehhez.

1; Az előző két évben félbeszakadt utánpótlás bajnokság mellett, a felnőtt NBII-ben tudtunk mérkőzéseket játszani. Bár ezek színvonala alulmarad az ifi bajnokságénál, de legalább nem estünk ki a „ritmusból”.

2; Felnőtt csapatunkban edzett és játszott az NBI/B felnőtt bajnokságban több ifi korú játékosunk. Sőt !!! Ahogy nálunk, úgy a felnőtt csapatunk eredményessége is a Décsi Gábor-Ásványi Gellért-Mátés István tengelyre épült.

3; A fent említett három top játékosunk mellé felnőttek a többiek. Míg sok csapatnál van egy jó kezdő sor – 3-6 fő -, addig nálunk az un. második sor hozta azt a színvonalat és eredményességet amit az „öregek”. A „kicsik” nélkül a dobogó közelében sem lettünk volna. Mindenkinek megvolt a rendszerben a helye, feladata. Mint egy jól működő órában, a kis fogaskerekeknek is óriási volt a szerepe.

4; Igazolások. Az előző szezon után többen iskola választás (főiskola, egyetem), korosztályból való kiöregedés miatt eligazoltak. Nyáron hozzánk került Rákos Tamás a Veszprémi KKFT-től. Ő az egyetemre jelentkezett, így adódott a lehetőség, hogy folytassa a kézilabdázást nálunk. Ezt azért tartom fontosnak megjegyezni, mert klubunk elsődleges célja, hogy helyi, Győr és annak vonzás körzetéből érkező gyerekeknek nyújtson magas szintű sportolási lehetőséget. Természetesen, amikor a megye más városaiból jelentkeznek nálunk, hogy szeretnének itt játszani, azok előtt is nyitottak vagyunk, nem zárkózunk el. Középiskolai szinten azért korlátozottak a lehetőségeink, itt a szülőknek is van teendője, pl: iskola választás, beiratkozás, kollégiumi szállás igénylés, stb…. Egyetemi szinten, amikor a játékos ide jelentkezik és felvételt nyert, akkor már jobban tud segíteni az egyesület. Itt ( is) van különbség köztünk és más klubok közt. Mi nem csábítunk ide senkit különböző ígéretekkel. Aki akar és szeretne itt tanulni és játszani, őket szívesen fogadjuk.

Kovács András szintén a szezon előtt érkezett. Győri Aporos neveltként elkerült a NEKA Balatonboglári akadémiájára. Három év után került vissza hozzánk.

Pápai Péter és Szabó Norbert a felnőtt csapatunkba igazoltak, de életkorukból fakadóan (2001-esek) még az ifiben is tudtak játszani. (Norbi télen visszament Várpalotára)

Lang Zalán. Felnőtt csapatunk- és a klubunk utánpótlásbázisát biztosító Apor iskola tanára- edzője Kovácsovics László jó szemmel, jó érzékkel figyelt fel erre a fiúra. Egy ETO-SzoESE NBII-es bajnoki mérkőzésen hagyott mély nyomokat kollégánkban. Sikerült a tavaszi szezon elején leigazolni, elsősorban a felnőtt csapatba, de szintén tudott nekünk segíteni az ifiben. Nem is keveset. Décsi Gergő váll műtétje, és Kadocsa Botond térd sérülése miatt pont jókor került hozzánk, mert megcsappant a létszámunk, mennyiségben és minőségben is.

5; Szerencse faktor. Nem elhanyagolható tényező. Esetünkben a csillagok szerencsés állása elmondható. Egy jó képességű évjárat (2001-2004 közt születettek) jött össze. Erre az időre ért be az a munka, amit jó tíz éve kezdtek el az edző kollégák a legkisebb korosztályoknál. ( Apor, Gárdonyi, Győrszentiván, Toldi DSE) A sérültek pont jókor tértek vissza. Sorsolásunk is számunkra szerencsésen alakult. Amikor ütközött a felnőtt csapat és az ifi mérkőzés ideje, pont egy gyengébb ellenféllel játszottunk.

Az örömök mellett azért akadtak nehézségeink. Előző szezonokban szerencsére elkerültek minket a komolyabb ( műtéti beavatkozással járó) sérülések. Fél szezonok, kevesebb terhelés. Décsi Gergő, Kadocsa Botond, Nagy Martin, Lukács Botond. Mind hagyott ki több kevesebb edzést, mérkőzést. Szerencsénkre a bajnoki szezon végére Geri és Luki vissza tudott térni.

Ezeket a sorokat azért írtam le, hogy legyen nyoma, lehessen visszanézni, hová jutottak el játékosaink. Értékelésem, jóslataim beváltak-e. Vagy ahogy testnevelési gyakorlaton: „második sor előre fuss”, effektus válik valóra. Olyanból lesz valaki (top játékos), aki most még csak, egy a sok közül. Sikeres szezonon vagyunk túl. Idei eredményeink köteleznek a további komoly munkára. Arra, hogy jövőre meddig sikerül eljutnunk, még nem lehet megjósolni. Csak akkor sikerülhet, ha mindenki száz százalékkal áll hozzá. Edzés látogatottság, sérülések, iskolai feladatok. Mind olyan faktor ami befolyásoló tényező egy játékos, egy csapat életében.

Köszönettel tartozom ez évi szereplésünkhöz nyújtott segítségért Auer Károly klubvezetőnek. Uhlig Ritának a fiatalok támogatásáért. Hoffmann Ákosnak a szervezési munkáért. Turi Edina Cecília a marketing munkában, Francia Gábornak a csapat szállításában nyújtott munkájáért. Dr Tóth Levente az orvosi háttér, Bajcsi Levente a hazai mérkőzések egészségügyi biztosításában nyújtott segítségéért.

Külön megemlíteném az edző kollégákat, hisz ebben az idei első helyezésünkben Ők is tevékeny részesei voltak. Deáki István, Barnyák Ádám, Papp Márk, Horváth János. És természetesen Kovácsovics Lászlónak, aki elindította ezeket a gyerekeket ezen az úton. (A Kisalföld 2022.06.14 számát elolvasni. Ritkán kerülünk be a helyi napilapba ekkora terjedelemben.)

 

Győr, 2022.06.14.                                                                                                                                                                                                                    Rosta Miklós

                                                                                                                                                                                                                                                          edző